Triggerpoint reset techniek en emoties
Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plaats van de pijn. De pijn trekt de aandacht en men kijkt niet verder, waardoor de oorzaak niet wordt achterhaald. Kenmerken van een triggerppoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plaats zelf, maar ook op andere plaatsen. Triggerpoints komen in karakteristieke patronen voor. De nieuwste triggerpoint reset technieken zijn er op gericht om triggerpoints, pijnloos en zonder naaldjes uit te schakelen. Boek vandaag een afspraak.
Waardoor ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, meestal in combinatie met een verkeerde stand of beweegpatroon van gewrichten. Normaliter zou je lijf dat met rust of gecorrigeerde beweging weer op moeten kunnen lossen. Echter, wanneer het zenuwstelsel overactief of verstoord is, dan kan dat er voor zorgen dat de klachten chronisch worden. Bovendien kunnen de triggerpoints op hun beurt ook weer het zenuwstelsel actief of verstoord houden!
Ook door leefstijl of omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving spelen een belangrijke rol. Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn o.a.: overbelasting, een ongeluk, slechte ademhaling, onderbelasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints. Al deze mogelijke oorzaken kunnen resulteren in een verstoring van celstofwisseling, het zenuwstelsel, het zuur-basen evenwicht en de hormoonbalans.
Meest voorkomende oorzaak is het onderdrukken van emoties
Geloof het of niet, maar de meest voorkomende oorzaak van zo’n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties. Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lijf is in staat om pijn als ‘afleidingsstrategie’ te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen. Andere afleiding strategieën zijn bijvoorbeeld roken, nagelbijten, emotie-eten of krabben (als je plots jeuk krijgt). Het lijf is in staat om fysiologische veranderingen te creëren, aangestuurd door een (onbewust) psychologische component. Denk bijv. aan blozen, of aan het krijgen van buikpijn of diaree.
Voor wie ?
- mensen met een open mind
- sensitieve mensen
- mensen met chronische pijn
- mensen die diagnoses hebben zoals fibromyalgie, migraine, cvs, rsi, lumbago, hernia, oorsuizen, zenuwpijnen
Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.
Letter A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsverbindingen (Z- verbanden) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele spierschakels (sarcomeren). De sarcomeren lopen in de lengte van de vezel, loodrecht op de Z-verbanden.
Letter B is een verkramping in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in de toestand van continue maximum contractie die kenmerkend is voor een triggerpoint. De verdikking van de spierknoop laat zien hoe dat gedeelte van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. Alsof er een knoop in gelegd is dus.
Letter C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop / het triggerpoint tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval het achterhoofd). Let op de grotere afstand tussen de Z-verbanden, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgestrekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte delen veroorzaken deels het strakke en verkortte gevoel in een spier.
Actieve triggerpoints
Deze triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar het triggerpoint zit. We noemen een triggerpoint ‘actief’ als deze herkenbare symptomen opwerkt wanneer er op geduwd wordt. Bekende voorbeelden van symptomen als gevolg van actieve triggerpoints zijn: (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of ‘ischias’, waarbij er uitstraling vanuit de rug of bil in het been te voelen is. De gevolgen van enkele triggerpoints in één schouderspier zijn te zien is op de afbeelding.
Het rode gedeelte is het pijnpatroon waar de deze persoon last van heeft. Dit kan zowel in rust als tijdens bepaalde bewegingen optreden. De uitstralende pijn komt hier uit slechts één spier! Naast de pijn heeft de persoon in het voorbeeld ook moeite met het op de rug brengen van de hand. Deze spier, de m. infraspinatus (onderdoornspier), wordt namelijk op rek gebracht. Omdat de spier door triggerpoints wordt verkort, ontstaat er rekpijn in het uitstralingsgebied. In de praktijk betekent dit dat een vrouw bijv. moeite met het achterwaarts vast- en losmaken van een BH-bandje.
Let op: de kunst is echter niet om slechts het triggerpoint te behandelen, maar ook om de onderliggende oorzaak of oorzaken te corrigeren!
“Iedereen heeft triggerpoints die zorgen voor stijfheid en een verlies aan krachcoördinatie”
Latente triggerpoints
Het bovengenoemde voorbeeld van de schouder, of korte hamstrings zijn daar herkenbare voorbeelden van. De triggerpoints die hier voor zorgen blijven vaak onopgemerkt, maar kunnen op termijn voor problemen zorgen. Dit worden latente triggerpoints genoemd. Deze plaatsen in de spieren vormen de zwakke schakels wanneer de spier te maken krijgt met bijvoorbeeld overbelasting. Latente punten worden dan actief. Een voorbeeld
Let op: belangrijk is echter om te achterhalen wat de oorzaak is van de triggerpoints, of wat de factoren zijn die er voor zorgen dat ze niet vanzelf weer weg zijn gegaan.
Waarom een triggerpoint een triggerpoint heet?
Het woord ‘trigger’ uit triggerpoint komt voort uit het gegeven dat triggerpoints vaak symptomen (bijv. pijn) produceren die elders gelegen zijn dan waar het triggerpoint zich bevindt. Deze uitstralende of afgeleide sensatie, wordt ‘referred pain’ genoemd
Een vicieuze/ zelf-onderhoudende cirkel
Zo’n verkramping in het spierweefsel heeft o.a. als gevolg dat er een lokaal zuurstoftekort ontstaat dat deze spier stijver wordt. Dit resulteert weer in de aanmaak en opslag van talloze (afval)stoffen, welke op hun beurt weer een heel scala aan klachten kunnen veroorzaken. Het komt helaas vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehouden. Dit wordt o.a. veroorzaakt door de substantie die zorgt voor spierontspanning niet bij de juiste cellen kan komen. Dat heeft deels te maken met een overschot aan een andere stof’; in dit geval calcium. Deze stof triggert namelijk spier aanspanning.
De triggerpoints kunnen zorgen voor ontzettend veel problemen en spelen regelmatig een hoofdrol bij talloze soorten klachten. In het hele lichaam kunnen triggerpoints zorgen voor bijvoorbeeld: stijve spieren, kramp, gewrichtsslijtage, overgevoeligheid, ontstekingsverschijnselen, (allerlei soorten) pijn, tintelingen, coördinatieproblemen, krachtvermindering en nog tientallen andere symptomen.
Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van de eerder genoemde onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.
Verschillende soorten van triggerpoints:
Net zoals in de triggerpoint reset methode, onderscheiden we in onze ART-opleiding verschillende soorten triggerpoints die we kunnen resetten om bij jou blijvend resultaat te boeken.
Myofasciale Triggerpoints
Dit is de meest bekende. Voor deze drukgevoelige spierknopen of kleine verkrampingen in de spieren maken we onderscheid tussen latente, actieve, primaire, secundaire en tertiaire of satelliet triggerpoints. Vrijwel ieder mens heeft tientallen tot honderden van dit soort microverkrampingen / triggerpoints in zijn lijf, die direct de versterker zijn van allerlei fysieke klachten. Deze punten zijn echter een SYMPTOOM van iets onderliggends!
Emotionele Triggerpoints
Ook hier heeft ieder mens mee te maken, of dat je het nu leuk vindt of niet. Het gaat hier steeds om ONBEWUSTE vastzittende, onuitgesproken, verstopte en/of onderdrukte emoties. Deze emotionele triggerpoints liggen vaak aan de bron van o.a. chronische pijnklachten, verhoogde lichaamsspanning, en een slechte doorbloeding, waarbij de klachten dienen als afleiding strategie om de emoties niet te hoeven voelen. De Emotionele triggerpoints zijn tevens veelal de onderliggende oorzaak van andere afleiding strategieën zoals roken, TV kijken, nagelbijten, gokken, porno, overmatig shoppen, Social Media, emotie-eten, alcoholconsumptie etc.
Mentale Triggerpoints
Deze zullen ook vast herkenbaar zijn, en wederom heeft ieder mens hier mee te maken! Het gaat hier om BEWUSTE emoties zoals angst, onzekerheid, gebrek aan helderheid, strategie etc. wat kan leiden tot slachtoffergedrag, leugens, geheimen, onuitgesproken verlangens etc., wat zich kan uiten in uitstelgedrag, gebrek aan focus, beperkte zelfexpressie, passiviteit, cynisme en/of een matige vindingrijkheid. –
Energetische Triggerpoints
Er kunnen meer verstoringen of triggers aanwezig zijn dan wat wij met onze zintuigen kunnen waarnemen, of waar we met ons bewustzijn gemakkelijk naar toe kunnen gaan. Naast een gebrekkige verbinding met je hart, geboortetrauma’s, karmisch overgeërfde lading en je relatie met ‘Het Veld’ / ‘God’ / Het Universum of hoe je het ook wilt noemen, vallen ook beperkende omgevingsfactoren zoals een on-opgeruimd huis, een onderdrukkende partner, vrienden of familie in deze categorie. Vooral voor hooggevoelige mensen, spiritueel of religieus ingestelde mensen en/of die al veel aan Persoonlijke Ontwikkeling hebben gedaan, zal dit ook zeer herkenbaar zijn.