Systemisch werk – Praktijkhuis Open Ruimte

Beulk 19, 2275 Wechelderzande

Systemisch werk

Systemisch werk

Systemisch werk

Mensen worden geboren in een gezin dat een relatie heeft met andere gezinnen. Binnen systemisch werken noemen we het gezin een systeem
familie, familiesysteem. Later gaan we naar school en werk en vormen we daar een systeem (organisatiesysteem). Binnen een systeem heeft
iedere ‘beweging’ effect op ‘de ander’.

Hoe vaak zeg jij: ‘dat wil ik eerst met mijn eigen ogen zien’… Wel, bij een familieopstelling gaan we de energie van de familie opstellen. Zichtbaar maken in de materie zoals het werkelijk is. Niet zoals je ‘denkt’ dat het is vanuit jouw standpunt. Hiervoor wordt eerst de vraag, de uitdaging, het probleem, het obstakel,… door middel van vraagstelling en coaching duidelijk geschetst. We beslissen ook samen welke personen, dingen,… opgesteld moeten worden.

De aanwezige mensen representeren de energie vanuit jouw familie. Dit kan gaan om jouw biologische voorouders, ouders, broers, zussen, kinderen en kleinkinderen. Als iedereen de juiste plaats heeft ingenomen, ga ik aan de slag met vraagstelling.

Bert Hellinger ontdekte dat er drie basisprincipes in systemen werkzaam kunnen zijn:

Binding: Iedereen heeft recht op een plek in het systeem. In een familie is er een band met ouders, grootouders en nog verder terug generaties geven aan elkaar door wat er in een familie belangrijk is.

Volgorde: Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar, een ordening die ‘vastligt’

Geven en nemen: Geven en nemen behoren in balans te zijn. Uitzondering hierop zijn ouders en kinderen, ouders geven en kinderen ontvangen.

Het kan voorkomen dat een of meer principes verstoord raken. Door omstandigheden kan de ordening verwarren of is er iemand die buitengesloten wordt, slaat de balans door. Als, een van, de principes verstoord raken, ontstaan er ‘dynamieken’, ieder lid van het systeem neemt dan (gedrag)patronen aan waarmee het kan blijven zoals het is.

Voorbeelden van dynamieken zijn:

Het (onbewust) makkelijk maken voor iemand Iemand volgen die binnen de familie werd buitengesloten of niet erkend werd.

Van plek veranderen, bijvoorbeeld door voor je oudere broer of zus te zorgen. De plek van jouw moeder of vader innemen. Iemand identificeert zich met een ideaal, iemand of een concept.

Als er sprake is van een van deze dynamieken kunnen makkelijk ‘symptomen’ ontstaan.

Voorbeelden hiervan zijn.

  • Angstig zijn
  • Gebrek aan ondernemerschap
  • Doelen niet halen
  • Niet weten wat je wilt
  • Onzekerheid
  • Niet productief zijn
  • Onduidelijke lichamelijke klachten
  • Onrust
  • Extreem verantwoordelijkheidsgevoel

Kom je deze ‘symptomen’ tegen? Bijvoorbeeld in je relatie of gezin, sport, op het werk, bij je vrienden, etc. en merk je dat deze je dagelijks leven negatief beïnvloeden? In een systemisch gesprek of tijdens een (familie- of organisatie-) opstelling onderzoek je de onderliggende dynamieken.

Tijdens een familieopstelling worden de onbewuste koorden, patronen, verwachtingen, belemmeringen, gedachten,… zichtbaar. Vaak draag je emoties van een ander uit loyaliteit voor je familiesysteem. Als deze zichtbaar worden kunnen ze energetisch terug gegeven worden zodat jij het niet meer hoeft te dragen. Dit alles gebeurt in alle liefde en respect voor het familiesysteem.

Data

September 2022 Zondag 11 september 2022 – Familieopstelling – 10u tot 17u

Representanten: 50 EUR, Vraagstellers: 150 EUR
Max.10 deelnemers en 4 vraagstellers.

November 2022 Zondag 20 november 2022 – Familieopstelling – 10u tot 17u Representanten: 50 EUR, Vraagstellers: 150 EUR

Schrijf je in

Blijf op de hoogte

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]